Categories: Život v cirkvi

Rok 2019 bol pre kresťanov jeden z najkrvavejších v novodobej histórii, tvrdí prezident ACN

Uplynulý rok bol plný násilia, no aj Božej milosti. Rok 2020 ukáže, či to s ochranou náboženskej slobody myslíme vážne.

Len deň po Vianociach zverejnili teroristi z ISWAP (odnož ISIS v Západnej Afrike) video, na ktorom popravili 10 kresťanov a 1 moslima. “Ide o súčasť drámy, ktorú zažívame každý jeden deň,” pripomína miestny biskup zo Sokota, Mons. Matthew Kukah.

Teroristi z ISWAP vyhlásili popravu 10 kresťanov za odvetu za zabitie vodcu ISIS, Abu bakr al-Baghdádiho, ktorého špeciálne jednotky armády USA vypátrali a zabili koncom októbra 2019.

“Je veľmi ťažké rozumieť tomu, prečo vláda stále nepokročila v riešení tejto krízy. Zabijú 30 ľudí, zabijú 59 ľudí… a jediné, čoho sa dočkáme, je formálne odsúdenie zločinu. To ale nestačí,” kritizuje Mons. Kukah miestnu vládu. “Všetci ideme ďalej, akoby veci boli naporiadku.”

Podľa Rady pre zahraničné vzťahy v Afrike prišlo o život v Nigérii v dôsledku násilia za posledných 10 rokov až 36-tisíc ľudí.

Priamo na Štedrý deň navyše Boko Haram, ďalšia teroristická organizácia zaútočila na dedinu blízko mesta Chibok. Pri útoku zabili sedem ľudí. Práve z Chiboku teroristi z  Boko Haram uniesli v roku 2014 276 mladých dievčat. Do dnešného dňa zostalo v zajatí 112 z nich.

Žiaľ, ohavný čin teroristov v Nigérii nebol v roku 2019 ojedinelý. Uplynulý rok bol pre kresťanov vo svete mimoriadne náročný.

Prezident ACN Thomas Heine-Geldern na audiencii u pápeža Františka počas kampane Uteš môj ľud, nad ktorou prevzal Svätý otec priamu záštitu.

Ťažký rok pre kresťanov

Pre Thomasa Heine-Gelderna, prezidenta pápežskej nadácie ACN bol rok 2019 “rokom martýrov, jeden z najkrvavejších v novodobých dejinách kresťanov. Násilie vyvrcholilo na Veľkú Noc útokmi na tri kostoly na Srí Lanke.”

Pri týchto teroristických útokoch prišlo o život vyše 250 ľudí. Tisíce ďalšich bolo postihnutých buď zraneniami, alebo stratou blízkych. Krajina sa z tragédie doteraz nespamätala.

Starosti robia prezidentovi ACN aj iné krajiny. “Sme veľmi znepokojení situáciou v Číne aj Indii.” Prvá a druhá najľudnatejšia krajina na svete žiaľ nekráčajú dobrým smerom. Náboženská sloboda v oboch krajinách sa zhoršuje, ukázala aj najnovšia odborná publikácia nadácie ACN, Trpiaci a zabudnutí: Správa o prenasledovaní kresťanov za roky 2017 – 2019.

Prenasledovanie kresťanov vo svete sa týka až 300 miliónov ľudí. To znamená, že každý siedmy kresťan žije v krajine, kde je pre svoju vieru nejakým spôsobom obmedzovaný.

Niektorí prídu o prácu, niektorým je odopreté vzdelanie, iní sú vylúčení zo svojich komunít. No, ako vidíme na príkladoch spomenutých vyššie, tisíce kresťanov kvôli svojej viere prídu o život. Niet sa čomu čudovať – až 70% nábožensky motivovaných útokov smeruje na kresťanov.

Minulý rok zverejnila organizácia Open Doors štatistiku, z ktorej vyplýva veľmi smutný fakt: Každý deň je vo svete zavraždených kvôli svojej viere 11 kresťanov.

Je na čase prejsť od slov k činom

Napriek všetkému môže byť rok 2020 pre kresťanov šťastnejším. Pričiniť sa o to môže každý jeden z nás. Viac ako inokedy je potrebná naša modlitba a aktívna pomoc. Zdá sa, že sa postupne mení aj prístup politikov, ktorí prenasledovanie kresťanov roky ignorovali.

“Politici a vplyvné osobnosti na Západe rozprávajú o náboženskej slobode čoraz častejšie,” zhodnotil aj prezident ACN Heine-Geldern. Ako konkrétny príklad uviedol vianočné video od princa Charlesa, v ktorom vyzdvihol prácu nadácie ACN vo svete.

V duchu správy princa Charlesa aj Heine-Geldern vyzýva svet na solidaritu s trpiacimi kresťanmi. Špeciálne sa to podľa neho týka nadnárodných inštitúcií ako sú Európska únia či OSN. “Musíme chrániť náboženskú slobody ako základné ľudské právo na všetkých úrovniach, vo všetkých krajinách.”

Heine-Geldern upozorňuje, že “veľa sa o téme rozpráva, no zatiaľ sa urobilo len veľmi málo. Je pre mňa ťažké uveriť tomu, že v krajine ako Francúzsko v roku 2019 počet útokov na kostoly prevýšil číslo 230. Podobne šokujúce sú útoky v Chile, kde bolo len od októbra znesvätených a zničených 40 kostolov.

Rok 2020 bude skúškou viery aj pre Slovensko

Výzva k akcii sa ešte bytostnejšie dotýka Slovenska. Slováci sú štedrý a solidárny národ, čo dokazuje aj množstvo podpory, ktoré v ACN Slovensko už 3 roky dostávame.

V rámci kampane Dar Viery stovky ľudí podporilo jeden zo štyroch projektov na pomoc konkrétnym kresťanom po svete (kampaň je stále aktívna a prispieť môžete aj teraz).

Rok 2020 bude teda skúškou, či táto solidarita s trpiacimi kresťanmi pretrvá. 

Lenže nadchádzajúci rok bude skúškou aj pre našich politikov. “Slovensko sa v roku 2019 v parlamente jednohlasne zaviazalo ochraňovať náboženskú slobodu vo svete. Čakajú nás voľby a po nich otázka, ako vážne tento záväzok myslíme,” hovorí riaditeľ ACN Slovensko Miroslav Dzurech.

Konkrétne riešenie bude na politikoch a na dohodách medzi nimi. Jedno je však jasné: Treba pomáhať.

“Rok 2020 ukáže, či to s ochranou náboženskej slobody myslíme vážne,” uzatvára Miroslav Dzurech.

Ak túžite pomôcť prenasledovaným a trpiacim bratom a sestrám vo svete, prosím preštudujte si kampaň Dar Viery. Svojim finančným darom môžete pomôcť konkrétnej skupine kresťanov. Ich potreby sú rôznorodé, ako je aj rôznorodá forma utrpenia, ktoré po svete kresťania zažívajú.

Za každý jeden váš dar a modlitbu úprimné Pán Boh zaplať.

Požehnaný rok 2020 želá pápežská nadácia ACN Slovensko.