Categories: Mládežnícky zbor

Cesta do Betlehema

30. decembra 2016 sme mali tú možnosť pozrieť si v Kultúrnom dome dokumentárny film – Cesta do Betlehema priamo na plátne. Krátky film zachytával cykloturistickú púť Ondreja G. Veselovského a jeho priateľa, režiséra Ľubomíra Poláka, ktorá im obom zmenila životy.

Ondrej Gorazd Veselovský je známy športovec, atlét, učiteľ, kontrolór obcí, ale aj perfektný huslista a v neposlednom rade veľmi vzdelaný človek, ktorý sa rozhodol, že si splní svoj detský sen – vyraziť do Betlehema na bicykli. A tak, po roku zháňania sponzorov (cesta každého vyšla na cca 30 000Sk) vzali bicykle, stany, spacáky, a aparatúru na natáčanie a vydali sa na 6500km dlhú cestu do Betlehema. ,,Vyštartovali sme 3. júna od ponického kostolíka, ktorý sme si symbolicky vybrali za začiatok a koniec cesty. Prešli sme Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, potom Sýriu, Jordánsko, Egypt, Izrael a nakoniec sme išli na Cyprus.“ – spomína Gorazd.

Počas cesty zažili mnoho zážitkov, a naučili sa brať pre nás samozrejmé veci, ako napríklad pitnú vodu, alebo mäkkú posteľ za cennosti. Neopísateľné zážitky z tohto dobrodružstva sa nám aspoň trochu pokúsil opísať sám Gorazd, ktorý zavítal priamo k nám do Mútneho.

Po filme teda všetci so zatajeným dychom počúvali, čo všetko sa podarilo týmto dvom kamarátom behom ôsmich mesiacov prejsť. Gorazd nám porozprával, aký zmysel majú púte v živote kresťana, a aj to, že je dôležité, aby sme plnili sny, ktoré nám ponúka Boh. Tiež sme sa dozvedeli aj to, že je trojnásobný akademický majster SR v maratóne, druhý vicemajster SR v maratóne a má dvakrát druhé miesto v slovenskom pohári v maratóne. Okrem toho nám zahral na husle.

Celým program moderoval Marcel Rypák a sprevádzal mládežnícky zbor Shalom. Napriek takmer trom hodinám celého vystúpenia si všetci – hostia aj účinkujúci – užili príjemnú atmosféru, ktorá v kinosále vládla. Veď ako sám Gorazd hovorí: ,,Najsilnejšie zážitky z cesty sú spojené s Bohom a milými ľuďmi.

Celý koncert si môžete pozrieť v tomto videjku.

Článok pripravila Lucia Straková