Categories: Život v cirkvi

Praktické inšpirácie na slávenie Veľkého týždňa v rodine (+ darček na stiahnutie)

Vstupujeme do Veľkého týždňa. Premýšľame, ako sláviť tento týždeň bez eucharistického spoločenstva. Ako priblížiť Tajomstvo Veľkej noci deťom doma, v rodine. Radi vám prinášame niekoľko praktických inšpirácií a nástrojov.

1. ROZJÍMAJTE O TAJOMSTVE RODINY AKO DOMÁCEJ CIRKVI

V prvom rade dávame do Vašej pozornosti tri dôležité texty, ktoré rozhodne stoja za prečítanie. Pomôžu vám uchopiť dar, ktorým je obdobie, ktoré v dôsledku opatrení spojených so zastavením šírenia koronavírusu prežívame. Ten dar spočíva v prehĺbení pochopenia rodiny ako domácej cirkvi. Niečo iné je o tomto tajomstve čítať, spoznávať ho rozumom a niečo iné je zakusovať ho. Práve nemožnosť zúčastňovať sa eucharistického spoločenstva nás v pozitívnom zmysle núti reálne a prakticky prežívať tajomstvo rodiny ako domácej cirkvi – Kristovej nevesty. Nechajte sa vtiahnuť do tohto tajomstva i týmito vybranými textami.

2. VYTVORTE SI MODLITEBNÝ KÚTIK

Modlitebný kútik je úžasný spôsob, ktorým môžeme posväcovať naše domovy. Je akýmsi oltárom, duchovným centrom rodiny. Miestom, ktoré nám neprestáva pripomínať, že sme domácou cirkvou a ako domáca cirkev sme súčasťou univerzálnej Cirkvi. Modlitebný kútik nám pomáha ako rodine žiť na tepe liturgického roka. Jeho súčasťou by preto mala byť vždy aktuálna liturgická farba (obrúsky v liturgických farbách nájdete v našom eshope), kríž, Božie slovo, prípadne ružence členov rodiny, obrázok aktuálneho sviatku (obrázky svätých a sviatkov nájdete TU), sošky obľúbených svätých a podobne.

3. STIAHNITE SI OMAĽOVANKY SVIATKOV VEĽKÉHO TÝŽDŇA

Nech sa páči, stiahnite si omaľovanky sviatkov Veľkého týždňa a vystavte si ich do modlitebného kútika, na stôl, na nástenku, kdekoľvek. Dajte si záležať na tom, aby deti každý deň videli obrázok znázorňujúci sviatok, ktorý práve slávime. Omaľovanky vo veľkosti na stiahnutie nájdete na tomto krátkom linku:

omalovanky-sviatkov-triduum

Omaľovanky sú súčasťou pripravovaného zošita omaľovaniek, ktorý pre vás pripravujeme ako doplnok k sade kartičiek Liturgický rok s deťmi.

4. INŠPIRUJTE SA FOTONÁVODOM VEĽKONOČNEJ ZÁHRADKY

Podstatou veľkonočnej záhradky je umiestniť do nej dôležité miesta, na ktorých sa odohrávajú udalosti Veľkého týždňa. Môže sa stať peknou veľkonočnou dekoráciou, ale zároveň pomôckou na vnímanie jednotlivých udalostí Ježišovej obety na kríži a Jeho zmŕtvychvstania. Za prípravu fotonávodu ďakujeme veľmi pekne Zuzke Vnenčákovej. Fotonávod nájdete na našej FB stránke TU.

Zdroj: https://zastolom.sk/pre-rodiny-s-detmi-prakticke-inspiracie-na-slavenie-velkeho-tyzdna-v-rodine-darcek-na-stiahnutie/